Chaumont Garden Festival 2021: Nederland in de prijzen! - NVTL

Chaumont Garden Festival 2021: Nederland in de prijzen!

di 29 juni 2021

De editie van Chaumont Garden Festival 2021 is in volle gang.  Het thema van dit jaar is ‘biomimicry‘, het inspireren en imiteren van strategieën uit de natuur. Op plot nr. 11 is de tuin ‘Le petit pays des larmes’, de Nederlandse inzending van dit jaar, ontworpen en aangelegd door een team van 4 ontwerpers; Carolien Barkman (tuinontwerpster), Ellert Haitjema (kunstenaar), Frits van Loon (landschapsarchitect en NVTL-lid) en Eva Willemsen (landschapsarchitect).

De tuin bestaat uit plantensoorten die het proces van water op planten weerspiegelt; waterdruppels, wateropvang, guttatie en hydrofoob effect.

Deze processen zijn te zien op bijvoorbeeld de bladeren van de Cotinus en de Alchemilla waar waterdruppels parels vormen die glinsteren in de zon.

In het centrum van de tuin hangt een draden structuur over waterafstotende platen. Dit kunstwerk weerspiegeld het fijne web van een spin wat water en dauw opvangt, waarna de waterdruppels hun weg vinden op de platen. De druppels blijven op het hydrofobe oppervlakte liggen en rollen voorzichtig naar beneden de tuin in.

De tuin omarmt de natuur als een continue bron van verwondering en emoties, geïnspireerd op de verwondering van de wereld van Le Petit Prince.

Afgelopen week, 22 juni, was de prijsuitreiking en heeft de tuin de ‘Prix de la palette végétale‘ (beste plantselectie) unaniem gewonnen. De tuin scoorde ook hoog voor de designprijs.