De prijswinnaars Archiprix 2024 - NVTL

De prijswinnaars Archiprix 2024

ma 17 juni 2024

Margot van Bekkum, Jakub Biernacki, Lea Hartmeyer, Jacob Heydorn Gorski, Gavin McGee Fraser, Julia Ravensbergen, Tom Slots; de winnaars van de nationale Archiprix 2024 verkennen ruimtelijke antwoorden voor de complexe, maatschappelijke opgaven van de toekomst.

Ieder jaar maken de onderwijsinstellingen van de Nederlandse masteropleidingen architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en interieurarchitectuur een selectie van hun meest toonaangevende afstudeerprojecten om te laten deelnemen aan de Archiprix, de prijs voor de beste afstudeerprojecten. Het doel van de prijs is om getalenteerde ontwerpers een podium te bieden hun afstudeerproject te presenteren aan een groot publiek, maar ook om de discussie over de kwaliteit en inhoud van het ontwerponderwijs in Nederland te bevorderen. Alle ingezonden projecten worden beoordeeld door een onafhankelijke jury; de panelen worden minutieus bekeken, de afstudeeronderzoeken, veelal in de vorm van indrukwekkende publicaties, worden nauwgezet bestudeerd.

Zondag 16 juni was het dan eindelijk zo ver en werden in het Nieuw Instituut te Rotterdam de winnaars van de Archiprix 2024 bekend gemaakt. Met veel enthousiasme sprak de jury bestaande uit Sereh Mandias, Jeroen van Mechelen, Aura Luz Melis, Wouter Pocornie en Paul Roncken over de bijzonder hoge kwaliteit van de 27 ingezonden projecten. Met name de zorgvuldige wijze waarop de ontwerpers werkten binnen de complexe maatschappelijke vraagstukken en hierbij de disciplines van het ruimtelijke domein overstegen, kwalificeerde zij in het juryrapport als uitzonderlijk. In alle projecten staat de katalyserende rol van de ontwerper centraal die, binnen de opgaven, zoekt naar een nieuwe methodologie die de gelijkheid van mensen én anders-dan-mensen kan bewerkstelligen, aldus de jury.

Lees verder.