De Woonwijk als noviteit: eindpresentatie Geleen - NVTL

De Woonwijk als noviteit: eindpresentatie Geleen

Details

De Woonwijk als noviteit is een initiatief van de BNSP in samenwerking met de NVTL.

Bij de eerste editie werd samengewerkt met de gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

do 4 maart 2021

Persbericht – Twee vrijmoedige plannen voor Geleen centrum tentoongesteld

Op 3 maart zijn de resultaten van de BNSP oproep De Woonwijk als noviteit tentoongesteld in de winkeletalages in Geleen. De ontwerpteams DTNP en New Urban Networks hebben optimistische en vrijmoedige voorstellen bedacht voor het stadshart van Geleen dat, net als  veel andere Nederlandse steden, met een grote winkelleegstand kampt. De gemeente heeft dit probleem benoemd door afscheid te nemen van haar stadshart als winkelhart. Daarmee lag de vraag voor om ontwerpers ideeën te laten bedenken voor nieuw elan in het centrum van Geleen.

In oktober zijn DTNP en New Urban Networks uitgekozen om hun idee uit te werken in een publieksvriendelijke maquette, beeldessay en een ontwikkelstrategie. Zij werden geselecteerd uit een stapel met maar liefst 47 ideeën.

Geleen KRAAKT Geleen, DTNP

Het plan ‘Geleen KRAAKT Geleen’ van DTNP geeft alle ruimte aan de bewoners en ondernemers van Geleen. Er wordt niet gewacht op beleggers en ontwikkelaars. Het laat lokale helden zelf hun handen uit de mouwen steken. De dichtgeslibde bouwblokken en de monofunctionele winkelstraten worden opengebroken zodat, volgens de inzenders, collectieve tuinen, nieuwe woningtypen en courante bedrijfspanden kunnen ontstaan. ‘Kraak de stad, breek de boel open!’, aldus het geselecteerde Nijmeegse bureau Droogh Trommelen en Partners.

Het verspreide Paleis, New Urban Networks

Het plan ‘Het Verspreide Paleis’ is geselecteerd vanwege zijn voorstel hoe de vele werknemers en studenten van de Brightlands Campus van Chemelot te bewegen om naar het centrum van Geleen te trekken. De inzenders zien het centrum als een paleis dat leeg is, op de hogere verdiepingen huizen nog de oudere leden van de hofhouding, maar er zijn geen jonge prinsen en prinsessen die met hun vrolijke levensenergie het bal haar glans geven. Het bijzondere aan dit idee is dat wonen hier wordt aangeboden als dienst, niet als bezit. De slagkracht van het idee is groot. Het kan er volgens de selectiecommissie zomaar toe leiden dat volgend jaar tien expats hun intrek hebben genomen in een tot woon-werkhotel omgebouwd winkelpand, waar ze in de oude etalage koffie bestellen.

Vrijdag 26 februari presenteerden de twee teams hun plannen aan wethouders Meekels en Houtakkers en gedeputeerde Dritty. De plannen zijn bijzonder goed ontvangen, de eerste belangrijke verbindingen zijn gelegd, de dialoog is gestart. Bestuurslid Jacqueline Tellinga ‘Dit is precies wat we voor ogen hadden met de oproep. Geen vuistdikke rapporten maar met de verbeeldingskracht van ontwerpers een brede dialoog starten. Een oproep voor een studielocatie waar alle ruimtelijke professionals aan kunnen meedoen. Een oproep die leidt tot concrete en voor niet-ingewijden begrijpelijke oplossingen’.

De maquettes zijn vanaf 3 maart te zien in de etalages van de leegstaande winkels in de Gravenstraat en de Salmstraat in Geleen. Zodra de Covid-19 maatregelen het toestaan worden de maquettes naar de hal van de Stadswinkel gebracht. De BNSP rondt in mei haar betrokkenheid af met een publicatie en blijft de verdere ontwikkelingen in Geleen met optimistische belangstelling volgen. Een tweede oproep van De Woonwijk als noviteit met een nieuwe studielocatie is in de maak.

De twee uitgewerkte ideeën, alle inzendingen en het verslag van de selectiecommissie zijn gepubliceerd op de website van de BNSP.