Dutch Design Award voor Marker Wadden - NVTL

Dutch Design Award voor Marker Wadden

Foto door Peter Leenen
wo 27 oktober 2021

Het integrale ontwerp van de natuureilanden Marker Wadden heeft de Dutch Design Award (DDA) gewonnen in de categorie ‘Habitat’. NVTL-bureaulid Ontwerpbureau Vista, architectenbureau Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom wonnen de prijsvraag waarin jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten worden bekroond. Zij maakten hun ontwerpen voor Marker Wadden in opdracht van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis.

Bij de toekenning onderstreepte de jury vooral onder de indruk te zijn dat met Marker Wadden een habitat is gecreëerd waar de mens secundair is. De aanpak past in onze traditie van land maken. Op Marker Wadden neemt de natuur het over en dat maakt dit project tot een succes, volgens de jury. ”Marker Wadden laat de designwaarde zien van een holistische benadering; de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project” aldus de jury. André Rijsdorp van Natuurmonumenten: “Wij hebben bij dit project ook veel aandacht besteed aan de architectuur. Het doet ertoe hoe iets eruit ziet. Natuurmonumenten is dat ook superblij met deze Award voor de ontwerpers.”

Natuur centraal bij ontwerpopgave
Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat hebben bij de aanleg van Marker Wadden gekozen voor het ontwerp dat zorgde voor een aantrekkelijk, open, gevarieerd en beleefbaar landschap. Voor het plan heeft uitvoerder Boskalis Vista landschapsarchitecten ingehuurd. Bij het uitzetten van de opdracht voor de nederzetting kozen de opdrachtgevers voor het ontwerp van Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom. Hun plan voegde zich het beste bij het nieuwe landschap, een vooraf meegegeven ontwerpeis. Daarnaast was een voorwaarde dat de nederzetting duurzaam gebouwd werd en geheel off grid moest functioneren.

Paradijs voor vogels
Marker Wadden zijn nieuwe natuureilanden in het Markermeer en maken onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. De eilanden zijn op een vooruitstrevende wijze aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten. Marker Wadden draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit en is een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland.