Eerste boom sponsoractie NVTL geplant
Op de Dag van de Aarde (Earth day), die jaarlijks plaatsvindt op 22 april, stond in Het Groene Woud ‘Productieve natuur’ centraal in de Landschapstriënnale. Een mooie gelegenheid voor de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) om aan te haken. “Wij willen in de Triënnale niet alleen meedenken en ontwerpen aan de toekomst, maar ook met onze leden een actie in gang zetten om 100 x 100 bomen (op 2,5 ha) te planten in Het Groene Woud. Dit als symbool voor het aankomende 100 jarig bestaan in 2022 en nog belangrijker om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het landschap, natuur, klimaat”.
De eerste van de 10.000 bomen van de NVTL-actie werd geplant in Boxtel, op de Rouwbommel aan de Goossen Bunder in Liempde (natuurgebied de Scheeken). Wethouder Désiré van Laarhoven en Han Thijssen (directeur MTD Landschapsarchitecten en lid NVTL) plantten samen symbolisch een veelstammige ‘Fladderiep’, die is geschonken door NVTL en door Staatsbosbeheer ter plaatse werd gebracht. De veelstammigheid symboliseert de goede samenwerking tussen de vele sponsoren van de plantactie en met de gemeente, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer.
De Landschapstriënnale is een driejaarlijks festijn waarbij alle facetten van het landschap de revue passeren. Actuele opgaven, bereikte resultaten en goede voornemens. Het landschap in Nederland is het waard. De gemeenten Best en Boxtel zijn de trekkers van het Landschapslaboratorium Productieve Natuur dat op 22 april plaatvond en op 18 juni in de vorm van een evenement voor professionals. Productieve natuur is een thema dat voor een breed publiek, zowel voor professionals als voor inwoners goed te begrijpen, maar ook toepasbaar is. Van (landschaps-)architecten tot woningcoöperatie, van natuurorganisaties en terreinbeheerders tot kunstenaars. Ieder kan op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan de realisatie van duurzame, productieve natuur. Die zorgt voor oplossingen van een aantal maatschappelijke problemen in de eigen omgeving, versterking van het landschap en versterking van de regionale economie via bijvoorbeeld houtbouw van populierenhout.