Geëmancipeerder, internationaler en milieubewuster: jonge ruimtelijke ontwerpers in beeld

Details
Nieuwsbericht vanuit het CRA
Jonge ruimtelijk ontwerpers vinden het belangrijk dat de inrichting van de leefomgeving bijdraagt aan het welzijn van bewoners en gebruikers. Maatschappelijke vraagstukken vergen meer inzet dan louter het maken van een ontwerp, maar ook om het bouwen van en voor gemeenschappen. Volgens de jonge generatie ontwerpers is de rol en positie van de ruimtelijk ontwerper veranderd.
Er wordt niet alleen vaker samengewerkt met mensen uit andere disciplines, ook groeit het aantal participatietrajecten waarbij zij met omwonenden samenwerken. Hierdoor krijgt de rol van een ruimtelijk ontwerper nieuwe importantie, als verbinder tussen partijen. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontving vandaag tijdens een werkbezoek aan Gouden Piramide winnaar 2024 Nimeto in Utrecht, de rapportage ‘De ruimtelijke ontwerpsector in perspectief’ uit handen van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Jorrit Rosema, directeur Architectenregister.
De ruimtelijke ontwerpsector staat anno 2025 voor complexe opgaven. De jonge ontwerpers, nog aan het begin van hun carrière, zien hoe het denken over de toekomst wordt gevoed door zorgelijke ontwikkelingen met mogelijk verstrekkende gevolgen voor onze leefomgeving. Wat is hun perspectief op de toekomst? Wie zijn zij en wat hopen zij bij te dragen? De derde rapportage over de ruimtelijke ontwerpsector biedt inzicht in het profiel van die jonge ruimtelijk ontwerper. Het toont een nieuwe beloftevolle generatie die wellicht vanuit een intrinsieke motivatie, beter geëquipeerd is de huidige opgaven tegemoet te treden, omdat zij geëmancipeerder, internationaler en milieubewuster is.
Werkcultuur
Er valt ook nog een wereld te winnen. Jonge ontwerpers geven aan de huidige werkcultuur en -omstandigheden als slecht te ervaren. Zij wijzen daarbij op de hiërarchische structuren in de sector, de hoge werkdruk en de lange werkdagen versus het salaris.
Percentage vrouwelijke ontwerpers
Nederland behoort in vergelijking met andere Europese landen bij de drie slechts scorende landen als het gaat om het percentage vrouwelijke ruimtelijk ontwerpers. Kijkend naar de ontwikkeling over de jaren heen, dan blijft de verdeling tussen mannen en vrouwen in de disciplines (bouwkundig) architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten vrijwel gelijk. Het is hoopvol dat als het gaat om de jongste generatie het aandeel man-vrouw min of meer gelijk is.
Eerdere rapportages over de ruimtelijke ontwerpsector:
– 2021: De ruimtelijke ontwerpsector ontleed
– 2020: Ruimte in transitie