Help het Mien Ruysplantsoen behouden - NVTL

Help het Mien Ruysplantsoen behouden

di 2 juli 2024

De omwonenden van het Mien Ruysplantsoen in Amsterdam hebben  een petitie opgesteld om de gemeente te bewegen meer tijd en geld te steken in het steeds meer verwaarloosde plantsoen, en krijgen daarbij steun van de NTs.

We vestigen inderdaad graag de aandacht op deze buurtpetitie: het gaat immers om een plantsoen dat -de naam zegt het al- ooit ontworpen is door Mien Ruys, een van de meest bewonderde tuinarchitecten van de vorige eeuw, een stukje groen erfgoed dus. Op dit moment is het een groene oase, en een zeer gewaardeerde ontmoetingsplaats voor alle bewoners van buurt.

Maar helaas: de laatste jaren wordt het parkje erg verwaarloosd, en is er geen geld voor onderhoud ingepland. Vandaar de actie van de omwonenden. Als u wilt tekenen: hier is de link: https://www.petitie24.nl/petitie/5122/—steun-het-amsterdamse-mien-ruysplantsoen!

Een beetje historie

In 1951 verzocht de de KNSM (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij) Mien Ruys om op het eiland een park te ontwerpen als groene rustruimte voor haar medewerkers èn als aangename wachtplaats voor de reizigers die op het punt stonden aan de grote oversteek te beginnen.

Hoewel in de tachtigerjaren het parkje verloederde, de vijver door krakers gebruikt werd als zwembad en het erin geplaatste kunstwerk werd gestolen, bestaat het park – met vijver – nog steeds, zij het gedeeltelijk.  Het is zelfs  een ‘gemeentelijk monument’!  Toen het KNSM-eiland in de negentigerjaren een woonwijk werd, heeft Mien Ruys het resterende westelijke gedeelte namelijk opnieuw ingericht, met de vijver als uitgangspunt. Het zou jammer en eigenlijk onverteerbaar zijn als zo’n stukje erfgoed ondanks zijn monumentale status geleidelijk aan verloren ging.