Jean-François Gauthier wint talentbeurs NHBos 2020/2021 - NVTL

Jean-François Gauthier wint talentbeurs NHBos 2020/2021

Beeld: 'Trees First' vision
di 2 maart 2021

De Stichting NHBos roept landschapsarchitect Jean-François Gauthier uit tot winnaar van de talentbeurs 2020/2021!

Jean-François is in 2020 afgestudeerd aan de masteropleiding landschapsarchitectuur van Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Voor zijn afstudeerproject ‘Trees First’ heeft hij onderzoek gedaan naar het systeem en de mogelijkheden van het stadsbos als uitgangspunt voor een betere inrichting van de openbare ruimte. Als uitwerkingslocatie heeft Jean-François een ontwerp gemaakt voor verschillende openbare ruimtes in Brussel die met elkaar verbonden zullen zijn via het ondergrondse systeem van boomwortels. Jean-François definieert een nieuw expertisegebied rond stadsbomen en wil zijn onderzoek, naar bosecologie en natuurlijke processen als een aaneengesloten natuurgebied, uitbreiden.

Met behulp van de talentbeurs gaat Jean-François zijn kennis verder verdiepen en aansluiten op bestaande academische kennis en expertise. Hij wilt het systeem en de mogelijkheden van stadsbos verder onderzoeken aan de hand van 3 complementaire onderdelen:

  1. Het monitoren van een door Jean-François net aangelegd stadsbos in Den Haag. Het kleinschalig stadsbos is opgezet als voorbeeldpilot en volgens een ‘research by design’ aanpak. Met de steun van het NHBos zal de groei ervan wetenschappelijk worden gevolgd en zal het bewustzijn over de waarde van het bosachtige ecosysteem voor de stad worden vergroot.
  2. Het realiseren van een nieuwe testlocatie. Jean-François verkent de mogelijkheden voor nieuwe proeflocaties in Nederland. Het doel hiervan is om levende laboratoria en vergelijkende studies op te zetten.
  3. Het eindproduct: Een handboek voor het ontwerpen binnen stedelijke omstandigheden en een toolbox voor deze nieuwe groene ruimtetypologie.

Meer informatie over het afstudeerproject mail naar info@treesfirst.eu

NHBos talentbeurs
De Stichting NHBos geeft een talentbeurs uit om jonge landschapsarchitecten in staat te stellen zich te verbreden en te verdiepen aan het begin van hun professionele carrière. De talentbeurs beoogt een stimulans te zijn voor excellente landschapsarchitecten, om zich te ontwikkelen in de overgang naar de beroepspraktijk, door het verder uitwerken, verdiepen en/of vergroten van hun eigen afstudeerproject.

De jury bestond dit jaar uit Rijksadviseur Jannemarie de Jonge, Robbert Jongerius en het bestuur van de stichting NHBos. Rapa Surajaras en Florian Becker waren de twee andere gegadigden voor de talentbeurs 2020/2021. De jury schatte in dat Jean-François met deze beurs de meest vergaande ontwikkeling zou kunnen doormaken als pas afgestuurde landschapsarchitect. “Wij zijn zeer onder de indruk van Jean-François zijn talent, grafische en ontwerp kwaliteiten en projectplan”, aldus de jury.

Meer informatie over de talentbeurs vind je op deze website.