Lieke Jildou de Jong en Sara Winters winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards 2022 - NVTL

Lieke Jildou de Jong en Sara Winters winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards 2022

De winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Award 2022 voor beste studentenprijzen Landschapsarchitectuur en stedenbouw. Linksachter juryvoorzitter Gijs van den Boomen, rechtsachter Blauwe Kamer hoofdredacteur Mark Hendriks.
wo 16 november 2022

Tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst op de HAS in Den Bosch zijn afgelopen donderdag de winnaars bekend gemaakt van de door Blauwe Kamer georganiseerde KuiperCompagnons Afstudeerprijzen op het gebied van Stedenbouw en Landschapsarchitectuur.

Het perspectief van het kind als uitgangspunt
De winst ging bij de Bachelorstudenten naar Sara Winters, Breda University of Applied Sciences. Haar winnende bachelorproject gaat over het kindvriendelijk maken van de Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost. Door het perspectief van het kind als uitgangspunt te nemen – ooghoogte is 90 centimeter – komt Winters tot een rijke set aan ingrepen om de herbergzame buurt een verbeteringsslag te geven.

Lege boerenerven als opvang en infiltratie van overtollig regenwater
Bij de masters viel Lieke Jildou de Jong van de Academie van Bouwkunst in de prijzen.

Landschapsarchitect De Jong kreeg de eerste prijs voor haar ontwerponderzoek naar ‘zoetwatererven’ in Groningen. Haar voorstel is om lege boerenerven te gebruiken voor de opvang en infiltratie van overtollig regenwater, waardoor ondergrond de capaciteit van de zoetwaterlens wordt hersteld. Bovengronds gelden de onbewoonde watererven als natuurzones voor insecten en dieren. Sommigen zijn toegankelijk en bieden wandelaars ontspanning en ruimte voor contemplatie. Het onderwerp is urgent, de beeldtaal is fraai en poetisch. Het project is doordacht en goed opgebouwd.

Meer weten over alle winnende projecten en de prijs?
Alle informatie over de door Blauwe Kamer georganiseerde KuiperCompagnons Afstudeerprijzen op het gebied van Stedenbouw en Landschapsarchitectuur vind je hier.