Nieuw dakterras op A9 wordt grootste park van Amsterdam - NVTL

Nieuw dakterras op A9 wordt grootste park van Amsterdam

wo 14 april 2021

Amsterdam krijgt er een nieuw park van 15 hectare bij. Niet zomaar een groene strook, het betreft een dakterras op de tunnel van de A9, tussen Gaasperdam en de Bijlmer. Het park knoopt het groen van het Nelson Mandelapark aan het Gaasperdak aan elkaar.

Op dit moment heet het park de Gaasperdammertunnelpark. Dit wordt een circa 2 kilometer lang en 64 meter breed dakterras, waarvan het grootste deel al is ingericht en beplant. Het Abcouderpad, Bijlmerpleinpad, Reigersbospad, Kelbergenpad, Nellesteinpad en Gaasperparkpad lopen straks in noord-zuidrichting over de tunnel heen.

Inrichten
Amsterdam gaat nog ongeveer vier hectare inrichten: acht parkvelden en twee open ruimtes. Daar is nog van alles mogelijk, zoals wandelen, sporten, ontmoeten, cultuur en stadslandbouw. De gemeente vraagt bewoners mee te denken over de inrichting en over een nieuwe naam voor het park. De uiteindelijke plannen worden rond september vastgesteld. Het werk begint eind 2021 of begin 2022.

De komende maanden wordt de bodem geschikt gemaakt voor de aanleg van planten, paden en bomen. Rijkswaterstaat draagt het park eind dit jaar over aan Amsterdam. Het park is vanaf dan toegankelijk.

Moderne tunnel
Het park ligt bovenop de Gaasperdammertunnel, een landtunnel tussen knooppunt Holendrecht en Diemen van 3 kilometer. Het is de langste landtunnel van Nederland. De tunnel heeft 5 tunnelbuizen met 11 rijstroken, waaronder een wisselstrook, en heeft halverwege in- en uitvoegstroken. Op 23 november 2020 ging deze geavanceerde tunnel helemaal open.

Meer informatie over het project is hier te vinden.