Nieuwe Landschapsbiografie van de Veluwe - NVTL

Nieuwe Landschapsbiografie van de Veluwe

ma 4 oktober 2021

De nieuwe Landschapsbiografie van de Veluwe belicht de unieke ontwikkeling van het landschap van de Veluwe en verklaart voor het eerst hoe centraal in Nederland een reusachtig natuurgebied kon ontstaan. Ook toont het boek de bijzondere historische en landschappelijke samenhang van het Veluwemassief met het laagland van de IJsselvallei, de Gelderse Vallei, de oude Zuiderzeekust en de Veluwezoom, die ook bij de Veluwe horen.

We kennen de Veluwe als een van de meest geliefde natuurgebieden van Nederland. Veel minder bekend is dat het ook een van onze oudste cultuurlandschappen is. Een landschap dat in duizenden jaren door de mens is gevormd. In de pre-historie was het Veluwemassief zelfs een van de dichtst bevolkte gebieden van Nederland. In de middeleeuwen veranderde dat. Doordat boeren de bodem uitputten, werd het een leeg en nauwelijks bewoond gebied met heide, zand-verstuivingen en bossen. Voor de adel waren die woeste gronden in de zeventiende eeuw de beste jachtgebieden van Europa.

Tegenwoordig koesteren we de Veluwe om zijn waardevolle natuur, waar we rust, ontspanning en inspiratie kunnen vinden. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied op land.

In De Veluwe – Landschapsbiografie van Nederlands grootste natuurgebied laten landschapsonderzoekers Jan Neefjes en Hans Bleumink zien dat ook het uitgestrekte laagland rond het Veluwemassief – de IJsselvallei, de voormalige Zuiderzeekust, de Gelderse Vallei en de Veluwezoom – bij de Veluwe hoort. Landschappelijk en historisch gezien is het één gebied.
Deze biografie vertelt voor het eerst het complete verhaal van het Veluwse landschap, van de heidevelden en de malebossen, van de landgoederen, de dorpen en de steden, van de sprengen en de watermolens. Het is een rijk geïllustreerde reis door de tijd. Een reis vol landschappelijke ontdekkingen, die je op een nieuwe manier naar de Veluwe laat kijken.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te kopen.