Overtreders W wint prijsvraag biobased Floriade-paviljoen voor Almere en Amsterdam - NVTL

Overtreders W wint prijsvraag biobased Floriade-paviljoen voor Almere en Amsterdam

Impressie van het plan van ontwerpbureau Overtreders W.
wo 13 oktober 2021

De prijsvraag The Voice of Urban Nature, Paviljoen Floriade 2022 is gewonnen door Overtreders W. Deze prijsvraag werd door de gemeenten Almere en Amsterdam uitgeschreven onder drie ontwerpbureaus. Het winnende plan bestaat uit een paviljoen met bijbehorende tuin. Overtreders W werkt het paviljoen, de tuin en de bijbehorende expositie als één geïntegreerde en gelaagde vertelling uit in samenwerking met Kossmandejong, de Onkruidenier en tuinontwerper Joost Emmerik.
Almere en Amsterdam willen met hun gezamenlijke inzending voor Floriade Expo 2022 laten zien hoe zij samen met hun inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Daarbij beogen zij om, in reactie op de vraag hoe je steden kunt bouwen mét natuur, als gelijkwaardige partner van de mens, een eigen ‘stem’ aan de natuur te geven: The Voice of Urban Nature.

Prijsvraag
Voor het inrichtingsplan van de kavel voor hun gezamenlijke inzending voor de Floriade schreven de gemeenten Almere en Amsterdam in samenwerking met Architectuur Lokaal een besloten prijsvraag uit onder de ontwerpbureaus Overtreders W, Studio Marco Vermeulen en Northern Light. Gevraagd werd om een inrichtingsplan, bestaande uit een ontwerp voor de buitenruimte en een paviljoen waarin een expositie plaats kan vinden. Ook werd gevraagd om via de bouw van het paviljoen een bijdrage te leveren aan het duurzaam herstel van de regionale economie, waarbij te denken valt aan de selectie van aannemers en materialen.

Biobased paviljoen
Het plan van Overtreders W is een showcase van wat op dit moment al mogelijk is op het gebied van biobased bouwen met lokale grondstoffen en biedt tegelijkertijd een blik op de toekomst. Het paviljoen bestaat uit een overdekt deel en tuinkamers, waarin onder meer de planten worden getoond die voor de bouw zijn gebruikt. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals lisdoddekalk en hennepkalk, afkomstig van Amsterdamse lisdodde, Almeerse vezelhennep, en kalk van oesters uit Zeeland en uit het drinkwater van Amsterdam; voor de kleuren van de wanden is meekrap gebruikt.
Het paviljoen wordt na afloop van Floriade deels in Almere en deels in Amsterdam herplaatst en hergebruikt worden gedurende een periode van tenminste vijftien jaar.

Expositie
Paviljoen, tuin en expositie worden door Overtreders W uitgewerkt in nauwe samenwerking met Kossmandejong, de Onkruidenier en tuinontwerper Joost Emmerik. Uitgangspunt voor deze Floriade inzending is een geïntegreerd ontwerp waarbij alle onderdelen, paviljoen, tuin en tentoonstelling, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en met elkaar samensmelten tot één ruimtelijke gelaagde vertelling die kan worden ervaren met zoveel mogelijk zintuigen.

De vraag naar een andere relatie met de natuur in de (groene) stad van de toekomst staat daarbij centraal. De thematiek wordt uitgewerkt met een film, podcasts en inspirerende voorbeelden over een nieuwe relatie tussen stad en natuur in Almere en Amsterdam. Deze voorbeelden kunnen tijdens Floriade in Almere en Amsterdam worden bezocht aan de hand van een plattegrond van de regio.

Jury
De inzendingen voor de prijsvraag zijn beoordeeld door een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Kristiaan Borret, bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (voorzitter), Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten en NVTL-lid) en Indira van ’t Klooster (directeur Arcam). Secretaris van de prijsvraag was Cilly Jansen (Architectuur Lokaal).

Floriade Expo 2022: Growing Green Cities
Elke tien jaar vindt in Nederland de Wereldtuinbouwtentoonstelling plaats. Floriade Expo 2022 is de zevende editie van de Wereldtuinbouwtentoonstelling en is te bezoeken van 14 april tot en met 9 oktober 2022. Het hoofdthema is Growing Green Cities (Groene Stad van de Toekomst). In deze editie laten meer dan 40 landenpaviljoens hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties zien voor groene steden. Het masterplan voor het 60 hectare grote Floriadeterrein is gemaakt door MVRDV; de openbare ruimte werd ontwikkeld door ZUS architecten.

Woonwijk Almere Hortus
Na afloop van Floriade wordt het terrein omgevormd naar de nieuwe woonwijk Almere Hortus met 660 woningen, een campus en voorzieningen. Een deel hiervan wordt nu al gebouwd. Deze bebouwing zal tijdens Floriade dienstdoen als expositieruimte of wordt al gebruikt door de eindgebruikers. Dit onderscheidt deze editie van Floriade van eerdere Floriade exposities.

De prijsvraag The Voice of Urban Nature, Paviljoen Floriade 2022 is uitgeschreven door de gemeenten Almere en Amsterdam en werd uitgevoerd in samenwerking met Architectuur Lokaal. De prijsvraag  is uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid, VNG en koepelorganisaties van opdrachtgevers en opdrachtnemers.