Plan Nieuwe Oogst wint prijsvraag biobased bouwen Oirschot - NVTL

Plan Nieuwe Oogst wint prijsvraag biobased bouwen Oirschot

Copyright: De Urbanisten, ORGA architect en Copijn
ma 10 oktober 2022

Een team met De Urbanisten, ORGA architect en Copijn heeft de prijsvraag voor biobased bouwen in Oirschot gewonnen. Het plan De Nieuwe Oogst werd door de jury gekozen als beste van drie genomineerde inzendingen. De gemeente Oirschot is van plan om aan het winnend team een vervolgopdracht te verstrekken, laat Architectuur Lokaal donderdag weten.

Begin dit jaar schreef de Brabantse gemeente de prijsvraag Een nieuwe bouwcultuur – Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot uit. De opgave voor onder meer architecten en stedenbouwkundigen was om een schetsontwerp te maken voor de locatie De Kemmer-Eindhovensedijk, waar in de komende jaren plaats is voor vierhonderd woningen.

In het winnende plan wordt het typerende ‘kamerlandschap’ rond Oirschot productief gemaakt voor de biobased bouwcultuur. Een aanzienlijk deel van het bouwmateriaal voor de nieuwe woningen wordt lokaal verbouwd en geoogst op een manier die bijdraagt aan de biodiversiteit en een gezonde bodem.

Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de inzet van biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro en zeewier. Daarbij wordt vooral ingezet op de productie van natuurlijk isolatiematerialen, mede omdat een gemiddelde woning voor ongeveer zestig procent uit isolatiematerialen bestaat.

“De ontwerpers van het winnende plan Nieuwe Oogst willen cultuur en natuur opnieuw in harmonie brengen”, laat Architectuur Lokaal weten. “De jury sprak van een sterke, integrale inzending met een overtuigende inclusieve benadering. Zij acht de kans op realisatie van dit plan het grootst en heeft hoge verwachtingen van de beleving en de educatieve werking die ervan uit kan gaan.”

Het gehele, uitgebreide plan inclusief business case is hier te bekijken.

Andere genomineerde plannen
Voor de andere twee genomineerde plannen sprak de jury grote waardering uit, laat Architectuur Lokaal weten. Zij hoopt ook de vele ideeën die door deze teams naar voren zijn gebracht zullen bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe bouwcultuur. De drie inzendingen zijn tentoongesteld in Sportcentrum De Kemmer in Oirschot, voordat de jury een uitspraak heeft gedaan. De reacties van bezoekers van de tentoonstelling zijn meegegeven aan de jury en opgenomen in het juryrapport.

Volledig team De Nieuwe Oogst:
Dirk van Peijpe (De Urbanisten), Daan Bruggink (ORGA architect) en Sander Rombout (Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten). In samenwerking met Martin-Paul Neys (Level of Detail Architecten), Onno Dirker (Atelier Veldwerk), Johan Snel (AM), Annelies van der Nagel (Beyond Now), Woud Jansen (Alba Concepts) en Daan Groot (Natuurverdubbelaars).

Team Oogst, bouw, leef groei (finalist)
Tom van Tuijn (Tom van Tuijn stedenbouw), Daphne van der Wal (Le Far West landschapsarchitecten) en Marlies Zuidam (FAAM architects). In samenwerking met Raoul Vleugels (Werkstatt), Gijs Meijer, Ibo Selek, Mieke Gooren (Sweco), Robbert Snep (WUR), Philemonne Jaasma (Cocosmos) en Rik Adriaans (Bouwkunst architecten).

Team Dubbel Oogst (finalist)
Peter Lubbers, Marian de Vries (Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw) en Remco Mulder (Mulderendevries architecten). In samenwerking met Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix), René van Druenen (Agrobosbouw), Joeri Sowka, Amber van Loon, Patty Jager, Luc van Ooijen (Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw) Frans van Rooijen (Xyhlo Biofinish), Michel van Delft en Tjeerd Lighthart (Bureau Franken)

Programma Een Nieuwe Bouwcultuur
De prijsvraag maakt deel uit van het programma Een Nieuwe Bouwcultuur van het College van Rijksadviseurs, dat is gericht op de grote bouwopgave en dito verduurzamingsoperatie in Nederland. Het programma richt zich op innovatie in de gebouwde omgeving, zowel in klimaateisen als in woonwensen.

Meer info en juryrapport op https://lnkd.in/eKEAnRuJ