Prijs toegekend aan Nederlandse tuin, ‘The Patchwork Garden’ - NVTL

Prijs toegekend aan Nederlandse tuin, ‘The Patchwork Garden’

ma 3 juli 2023

‘Le Prix du Jardin transposable’ is toegekend aan de Nederlandse inzending The Patchwork Garden van Annelies Dijkman en Lau Heemskerk. Het is de prijs voor de tuin die de meeste inspiratie en mogelijkheden biedt aan de bezoekers om te gaan uitproberen in de eigen tuin.

‘Resilient garden’ is dit jaar het thema van het internationale tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. Klimaatveranderingen hebben een enorme impact op onze leefomgeving en ook op de tuin. De vraag is hoe en of een tuin veerkrachtig kan zijn in deze veranderende omstandigheden. The Patchwork Garden, ontworpen door Annelies Dijkman en Lau Heemskerk, gaat uit van de weerbaarheid van de mens. Het is een zintuiglijke tuin, waar je de schoonheid van planten kunt ervaren, maar ook een functionele tuin, omdat alle planten eetbare delen hebben. Denk aan de bloem van de Oostindische kers, de bol van de tulp, of de zaden van de zonnebloem.

In een landschappelijke structuur zijn de planten in een veelkleurig repeterend patroon neergezet. Het geheel oogt als een patchwork, waar elke plant een eigen vak heeft, en de bezoeker kan inzoomen op details. Een zelfvoorzienende plek, waar je voor jezelf kunt zorgen, maar ook een paradijs voor biodiversiteit, waar bijen en vlinders hun weg vinden.

Team: Annelies Dijkman, kunstenaar/tuinontwerper
Lau Heemskerk, tuinontwerper/kweker

Meer informatie
Festival International des Jardins