Dr. Jala Makhzoumi is de winnaar van de Sir Geoffrey Jellicoe Award 2021 - NVTL

Dr. Jala Makhzoumi is de winnaar van de Sir Geoffrey Jellicoe Award 2021

do 19 augustus 2021

Tijdens de virtuele prijsuitreiking op 18 augustus 2021 op de openingsceremonie van IFLA’s Wereldcongres 2020 dat plaatsvond in George Town, Penang, Maleisië; kondigde IFLA-voorzitter James Hayter de Irakees Dr. Jala Makhzoumi aan als laureaat van de Sir Geoffrey Jellicoe Award 2021.

Jane Findlay, voorzitter van het Landscape Insitute (LI), reikte namens de voorzitter van IFLA de prijs uit aan Dr. Jala tijdens een vooraf opgenomen evenement dat plaatsvond in Birmingham.

De Sir Geoffrey Jellicoe Award, die in 2005 door IFLA in het leven is geroepen, is een eerbetoon aan een levende landschapsarchitect wiens “prestaties en bijdragen een unieke en blijvende impact hebben gehad op het welzijn van de samenleving en het milieu en op de bevordering van het beroep van landschapsarchitect”. Het is de hoogste onderscheiding die de IFLA aan een landschapsarchitect kan toekennen. De prijs is vernoemd naar de bekende Britse landschapsarchitect Sir Geoffrey Jellicoe, een van de oprichters van IFLA, wiens bekendste werken onder meer Cheddar Gorge en het Kennedy Memorial in Runnymede in het Verenigd Koninkrijk waren.

Dr. Jala Makhzoumi behaalde een bachelor in architectuur aan de universiteit van Bagdad, Irak, een master in Environmental Design aan de universiteit van Yale en een doctor in landschapsarchitectuur aan de universiteit van Sheffield. Jala is een prominente figuur in de landschapsarchitectuur in het Midden-Oosten.

Jala heeft haar werk van landschapsarchitectuur ontwikkeld in verschillende delen van de wereld, als gevolg van omstandigheden buiten keuze, in verschillende contexten en landschappen.

Jala’s expertise ligt in ecologisch landschapsontwerp en -planning waar ze een holistische, ontwikkelingsgerichte benadering toepast om de behoeften van de gemeenschap te bemiddelen met de gezondheid van het ecosysteem, de bescherming van de biodiversiteit en het behoud van het landschappelijk erfgoed.

Haar professionele en academische expertise omvat naoorlogs herstel, energie-efficiënte ruimtelijke ordening en duurzame stedelijke vergroening.

Project. Herstel van de Abu Ali rivier, Tripoli, Libanon, 2005-06 (samenwerking met URBI Planners). Het landschapsconcept overbrugt de breuk door middel van een beplant brugplatform en door de historische moskee Bortasi om te bouwen tot een trapsgewijze tuin om de toegang tot de rivier te openen.

Ze was adviseur landschapsplanning voor het masterplan 2030 voor Damascus, de stedelijke duurzame ontwikkelingsstrategie 2015 voor Saida, het alomvattende stadsontwikkelingsplan 2030 voor Bagdad en het behoud en de revitalisering van de historische heilige steden Kadhimia en Najaf.

In 2013 was Jala medeoprichter van UNIT44, een Libanese ontwerp- en planningspraktijk die een breed scala aan diensten aanbiedt op het gebied van architectuur, landschapsarchitectuur, ecologische planning en stedenbouw.

In 2001 was ze medeoprichtster van de BS in Landscape Design and Ecosystem Managment. Ze heeft vele onderzoekspublicaties en boeken op het gebied van landschap. In 2007 was ze medeoprichter van het Cambridge Centre for Landscape and People in Cambridge. Jala zit in de redactieraad van Landscape Research en het Journal for Marine and Island Culture.

Haar publicaties omvatten Ecological Landscape Design and Planning: the Mediterranean Context, co-auteur Pungetti (Spon, 1999) en The Right to Landscape, contesting landscape and human rights, co-auteurs Egoz en Pungetti (Ashgate, 2012) en Horizon 101 (Dar Qonboz, 2010) een reflectieve verzameling van schilderijen en proza over landschap en identiteit.
Jala is ook een activist geworden, die alternatieve visies kan bieden en gevoelige sites en gemeenschappen kan beschermen die bedreigd worden door vastgoedontwikkeling in een regio waar de snelle verstedelijking de lokale omgeving drastisch beïnvloedt.

 

Project. Erbil Greenbelt, Irak, 2008-10. (samenwerking met Khatib en Alami Consultants). Het holistische kader van ecologisch ontwerp werd toegepast om het bestaande rurale landschap te reconceptualiseren in een multifunctioneel landschap dat duurzame landbouw, natuurbehoud en recreatie combineert. Aquarellen van Greenbelt site.

Jala ontving in 2013 de eerste Tamayouz Women in Architecture and Construction Award.

Jala beschrijft hoe zij haar carrière tegemoet treedt en heeft ontwikkeld: “Ik was al vroeg in mijn carrière vastbesloten om praktijk, onderzoek en onderwijs gelijkwaardig aan elkaar te houden. In een regio waar het woord ‘landschap’ in enge zin wordt opgevat als landschap, was landschapsarchitectuur, nog steeds een opkomend beroep, een noodzaak om alle drie de taken uit te oefenen om het beroep vooruit te helpen… In regio’s waar de dringende behoefte aan economische en sociale verbetering de zorg voor het milieu verdringt, heeft landschapsarchitectuur het potentieel om de zorg voor het welzijn van mens en milieu aan te pakken, zowel op lokale, stedelijke en regionale schaal. Na het beoefenen, onderwijzen en publiceren van deze ideeën wil ik graag een korte verklaring over mijn begrip van elk delen:
– Onderwijzen is investeren in de toekomstige generatie van ontwerpers.
– De praktijk is mijn manier van leren, van het vervullen van mijn creativiteit als ontwerper.
– Onderzoek is het delen van ervaringen en de uitdagingen die ik als professional tegenkom”.

Publicatie. Makhzoumi, Jala en Pungetti, Gloria (1999) Ecologisch landschapsontwerp en planning.
Tamayouz Excellence Award. Women in Architecture and Construction Award 2013.