Tentoonstelling Landscape Works met Piet Oudolf en LOLA - NVTL

Tentoonstelling Landscape Works met Piet Oudolf en LOLA

Tuin van Piet Oudolf, fotocredits: Hans van Horssen.
di 4 mei 2021

Tuinarchitect Oudolf en LOLA Landscape Architects over gecomponeerde natuur

Op 26 mei opent SCHUNCK in Heerlen Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: In Search of Sharawadgi. Deze tentoonstelling over tuin- en landschapsarchitectuur laat werk zien van gerenommeerd tuinarchitect en plantenkweker Piet Oudolf en architectenbureau LOLA Landscape Architects. Aan de hand van uitvergrotingen van originele tekeningen, maquettes en (film)beeld laat de tentoonstelling een niet eerder vertoond perspectief zien op tuin- en landschapsarchitectuur. Overkoepelend thema is de impact van landschapsontwikkeling op de publieke ruimte, natuur en klimaatverandering. In reactie op het werk van Oudolf en LOLA Landscape Architects zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakte nieuwe werken te zien van de kunstenaars Joseph Beuys, Kie Ellens, Anne Geene, Giuseppe Licari, Geert Mul, Darcy Neven, Vijai Patchineelam & Adrijana Gvozdenovic en Sanne Vaassen.

Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: In Search of Sharawadgi gaat over de beroemde tuinen en projecten van Oudolf en LOLA afzonderlijk, maar vooral over hun hechte samenwerking en overeenkomstige visie op landschapsontwikkeling, met als ultieme einddoel een wereldbos tegen de opwarming van de aarde. Beiden werken vanuit een menselijk perspectief en streven naar de ontwikkeling van publieke ruimten die voor bezoekers en omwonenden betekenisvol zijn. Beroemde tuinen als de High Line in New York, Serpentine Gallery in Londen en de tuinen van Hauser & Wirth in Somerset, door hen getransformeerde  landschappen, zijn plekken waar mensen graag naar terugkeren. Voor de nabije toekomst staat Leisure Lane in Parkstad op het programma. Dit is een route van bijna 26 km lang die de gemeenten Beekdaelen, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld met elkaar verbindt en waar biodiversiteit en aantrekkelijke beplanting centraal staan. Dit project van IBA Parkstad is aanleiding tot het maken van deze tentoonstelling.

Dromen over de toekomst
LOLA en Oudolf bieden met hun werk oplossingen voor problemen voortkomende uit urbanisatie, massatoerisme en verkeer en het effect dat dit heeft op biodiversiteit, natuurontwikkeling en droogte. De tentoonstelling haalt aan de hand van onder andere tekeningen, foto’s, installaties en de vertoning van de film Five Seasons, The Gardens of Piet Oudolf, het landschap naar binnen.

“De samenwerking met Lola Architects is mij bijzonder waardevol, zij scheppen de voorwaarden voor mijn werk.” aldus tuinarchitect Piet Oudolf over LOLA Landscape Architects.

Landschap van LOLA Landscape Architects, fotocredits: LOLA Landscape Architects.

Piet Oudolf
De Nederlandse tuinarchitect, plantenkweker, kunstenaar en auteur Piet Oudolf is internationaal beroemd om zijn  landschapstuinen. Kenmerkend zijn de vloeiende lijnen, hoogteverschillen, het gebruik van de vele diverse grassen en vaste planten en een natuurlijke beplantingsstijl waarbij hij rekening houdt met de tuin in alle seizoenen. Al decennia heeft hij grote invloed op het veranderend perspectief op groen en natuur in publieke ruimtes wereldwijd. Bekende tuinen zijn o.a. The Serpentine Gallery, de High Line in New York en de tuinen van museum Voorlinden in Wassenaar. 

LOLA Landscape Architects
Het Rotterdamse bureau LOLA Landscape Architects ontwikkelt en ontwerpt publieke ruimtes en onderzoekt bestaande landschappen in de stad en daarbuiten. LOLA wil bestaande landschappen optimaliseren en ontwikkelen tot gezonde, florerende plekken vol natuurlijke schoonheid. Voorbeelden van projecten zijn Metropolitan Forest Madrid en PlusStadt Frankfurt Nordwest.

SCHUNCK
SCHUNCK is een multidisciplinair cultureel instituut met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor onderzoek en presentatie op het terrein van architectuur en stedenbouw, een muziekschool, en een openbare bibliotheek, aangevuld met een restaurant en café. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te inspireren, met een multidisciplinaire programmering. Eerder was hier onder andere de succesvolle tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene te bezoeken. SCHUNCK is gevestigd in het iconische Glaspaleis in Heerlen uit 1935. Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: In Search of Sharawadgi

SCHUNCK Glaspaleis

Bongerd 18 in Heerlen

www.schunck.nl

Openingstijden: di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur.

In samenwerking met uitgeverij nai010 presenteert SCHUNCK een boek over de tentoonstelling. Deze is te koop vanaf 26 mei via schunck.nl.

De tentoonstelling is, afhankelijk van dan geldende COVID-19 maatregelen, open van 26 mei tot en met 17 oktober 2021.