Woonwijk als Noviteit - NVTL

Woonwijk als Noviteit

Details

Projectnaam: Woonwijk als Noviteit

Meer informatie of deelnemen: Stuur een mail naar oproep@bnsp.nl

Contactpersoon: BNSP projectcoördinator Judith Flapper

wo 9 december 2020

Uit een enorme stapel met 47 plannen zijn twee verschillende teams geselecteerd die hun idee voor het centrum van Geleen verder mogen uitwerken. Tot 11 september 2020 konden ruimtelijke professionals hiervoor hun vrijmoedige en optimistische ideeën inleveren. Deze centrumopgave is de eerste studie locatie in de reeks ‘De woonwijk als noviteit’ uitgeschreven door de BNSP in samenwerking met de NVTL. Geleen heeft de spits afgebeten met een studie locatie: een stadshart dat geen winkelhart meer heeft – een opgave om je in vast te bijten.

Het geselecteerde idee ‘Geleen KRAAKT Geleen’ geeft alle ruimte aan de bewoners en ondernemers van Geleen. Er wordt niet gewacht op beleggers en ontwikkelaars. Het laat lokale helden zelf hun handen uit de mouwen steken. De dichtgeslibde bouwblokken en de monofunctionele winkelstraten zullen worden opengebroken zodat, volgens de inzenders, collectieve tuinen, nieuwe woningtypen en courante bedrijfspanden kunnen ontstaan. ‘Kraak de stad, breek de boel open!’, aldus het geselecteerde Nijmeegse bureau Droogh Trommelen en Partners. Deze bottom-upaanpak is gebaseerd op wat de commissie de ‘intrinsieke kracht van de Geleners’ noemt. Het zorgt ervoor dat we bij wijze van spreken morgen aan de slag kunnen.

Het idee ‘Het Verspreide Paleis’ is geselecteerd vanwege zijn voorstel hoe de vele werknemers en studenten van de Brightlands Campus van Chemelot te bewegen om naar het centrum van Geleen te trekken. De inzenders zien het centrum als een paleis dat leeg is, op de hogere verdiepingen huizen nog de oudere leden van de hofhouding, maar het ontbreekt aan de jonge prinsen en prinsessen die met hun vrolijke levensenergie het bal haar glans geven. Het bijzondere aan dit idee is om het wonen aan te bieden als dienst, niet als bezit. De slagkracht van het idee is groot. Het kan er volgens de selectiecommissie zomaar toe leiden dat volgend jaar tien expats hun intrek hebben genomen in een tot woon-werkhotel omgebouwd winkelpand, waar ze in de oude etalage koffie bestellen. Het team New Urban Networks bestaat uit ontwerpers en kan bogen op een actieve inbreng van de creatieve vastgoedgedachten vanuit Chemelot. De commissie ziet het voorstel als een hedendaagse variant op de vooroorlogse tuindorpen waar fabrikanten samen met ontwerpers zich verantwoordelijk voelden voor het welbevinden van hun arbeiders.

De oproep ‘De woonwijk als noviteit’ is een initiatief van de BNSP – in samenwerking met de NVTL – om nieuwe wegen te verkennen qua ontwerp en ontwikkelstrategie voor plekken die daarom verlegen zitten. ‘Niet met vuistdikke rapporten, maar door ruimtelijke professionals die het vak van de verbeelding beheersen. De oproep staat voor een vrije denkoefening waarbij deelnemers hun eigen opdrachtgever zijn’, aldus BNSP-bestuurslid en initiator van de oproep Jacqueline Tellinga. Voor elke editie zoekt de BNSP samenwerking met een gemeente die openstaat voor een lokale discussie over wat er met een plek kan, te verrijken en deze in de openbaarheid te voeren – een oprechte dialoog.
De twee geselecteerde teams werken de komende tijd hun idee uit in een publieksvriendelijke maquette en ontwikkelstrategie. De resultaten zullen begin volgend jaar in Geleen te zien zijn.

De selectiecommissie bestond uit: Rijksbouwmeester Floris Alkemade, voorzitter NVTL Ben Kuipers, de lokale architecten Nicole Maurer en Joop Petit en bestuurslid BNSP JacquelineTellinga. Voorzitter van de commissie was de stedenbouwkundige Joost Schrijnen.

Alle inzendingen, waaronder de twee geselecteerde ideeën, en het verslag van de selectiecommissie zijn gepubliceerd op de website van de BNSP.

In de komende tijd gaan we met andere gemeenten in Nederland in gesprek voor een mooi vervolg van project Woonwijk als Noviteit.

Agenda Woonwijk als Noviteit
Nieuws Woonwijk als Noviteit