NVTL Awards 2024
Genomineerden NVTL Awards 2024 bekend!
De genomineerden voor de NVTL Awards 2024 zijn bekend! De jury heeft na uitvoerig beraad de 40 inzendingen teruggebracht naar de nominaties per categorie.
De uitreiking is op 28 november 2024, meld je hier aan!
De jury, bestaande uit Johan Snel (AM en juryvoorzitter), Stijn van de Ven (Young NVTL), Willemijn van Manen (ZUS), Chantel van Beurden (OntwerpAcademie), Hanna Prinssen (Hanna Prinssen Landscape Architecture) en Bertram de Rooij (WUR), is zeer onder de indruk van de kwaliteit en variëteit aan inzendingen. De inzendingen benadrukken de brede reikwijdte van ons vakgebied. Dank aan alle inzenders en gefeliciteerd aan de genomineerden!
Genomineerden categorie ‘Uitgevoerd Landschapsontwerp’
Innovatief watersysteem in Eindhoven – BURO LUBBERS
BURO LUBBERS heeft in Eindhoven is een afwateringssysteem gerealiseerd, voor opdrachtgever woningstichting Trudo en GGzE, dat een voorbeeld is voor de manier waarop de maatschappelijk uitdagende wateropgave integraal, plan overstijgend en met meerdere partijen ontworpen kan worden. Over de gebieden Celsius, Vredeoord en Grote Beek is één samenhangend systeem ontworpen, geïntegreerd in architectuur en landschap. Met inzet van diverse technieken.
Wieringermeer Viskringloop – HOSPER
HOSPER landschapsarchitectuur heeft, in samenwerking met kunstenaar Pé Okx en ecoloog Cor ten Haaf in opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Wieringermeer Viskringloop ontworpen. Het is een paai- en opgroeiplaats voor vis. In het ontwerp zijn landschapsarchitectuur, kunst en ecologie vanaf het begin volledig verweven. Dit heeft gezorgd voor een unieke habitat voor vissen én een eigentijds ‘landmark’, passend bij het in cultuur gebrachte karakter van de Wieringermeerpolder.
Eiland van Brienenoord Rotterdam – Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam ontwierp het 21 hectare grote Eiland van Brienenoord. Het gebied moest natuurlijker en beter bereikbaar worden, met een mooiere inrichting. De ontwerpers vertaalden deze opdracht onder meer in natuurvriendelijke oevers en nieuwe bruggen. Het Maaspoint Waterwoud is door H+N+S Landschapsarchitecten i.s.m. NEXT architecten ontworpen. Stenen en asfalt zijn vervangen door een dynamische deltanatuur, die mede wordt gevormd do Stenen en asfalt zijn vervangen door een dynamische deltanatuur, die mede wordt gevormd door de werking van de getijden, die de bezoekers van het eiland nu veel beter kunnen ervaren.
Genomineerden categorie ‘Uitgevoerd Tuinontwerp’
Tuinen Torens Wonderwoods – Arcadis Nederland
Voor één van de ontwikkelingen in het stationsgebied Utrecht, het project Wonderwoods, maakte Arcadis Nederland het landschappelijke ontwerp. Het plan omvat twee torens van 90 en 70 meter hoog waarin plaats is voor wonen, werken, ontspanning en vermaak. ’Natuur’ en ‘stenen’ worden hier op unieke wijze met elkaar verweven. De hoogste toren – ontworpen door architect Stefano Boeri, is een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de gevel. De toren van MVSA Architects heeft kenmerkende rondingen, diverse daktuinen en veel groen aan de binnenkant.
Inrichtingsplan BIC fase 1 – KruitKok Landschapsarchitecten
Het ontwerp van het BIC is de eerste fase van een bedrijfscampus in een Kempisch landschap voor de high tech industrie. De campus straalt innovatie uit, is een belangrijk biodivers gebied maar ook een prettige werkomgeving aan de rand van Eindhoven. De bestaande structuren zijn gehandhaafd en hergebruikt in de duurzame inrichting. Rondom het bedrijfsgebouw is een prairieborder voorgesteld die aansluit op de kleurstelling van het gebouw, en waarin allerlei ontmoetingsplekken en werk- en ontspanningsruimten gerealiseerd zijn. In de buitenruimte wordt op een ontspannen en natuurlijke manier het regenwater vastgehouden en grijs water gefilterd.
Landschappelijke tuin aan de Vecht – Jeroen Hamers
Op deze prachtige plek aan de Vecht is een natuurlijke tuin ontworpen en aangelegd voor een woonark. De drijvende woning is energieneutraal. Het doel van het tuinontwerp is het herstellen van de verbinding tussen woning, tuin en landschap. Zo zijn zeldzame, inheemse plantensoorten gebruikt, en zijn natuurlijke rietoevers aangelegd.
De Hooge Riet, Ermelo – H+N+S Landschapsarchitecten
Voormalig GGZ-terrein De Hooge Riet ligt midden in Ermelo, ingeklemd tussen NS station en dorpshart. Het zorgcomplex, begin 20e eeuw ontworpen door architect E.J. Rothuizen, is bij bijna elke inwoner van Ermelo wel bekend. Eigenaar GGz Centraal heeft het terrein via een biedingsprocedure verkocht aan ontwikkelaar Heijmans. Om het rijksmonumentale gebouwencomplex en de bijbehorende historische parkaanleg ontworpen door tuinarchitect Vroom voor de toekomst te kunnen behouden was duurzame herbestemming nodig. Het karakteristieke complex is voor het dorp behouden door het te transformeren tot wooncomplex. Daarnaast was ook wat nieuwbouw noodzakelijk om het totale project financieel haalbaar te maken. Voor de vernieuwing is het stedenbouwkundig plan opgesteld door H+N+S Landschapsarchitecten, eerst in samenwerking met De Zwarte Hond, later met Diederendirrix Architecten (nieuwbouw) en Hylkema Erfgoed (oudbouw). H+N+S Landschapsarchitecten tekende ook het ontwerp voor de park- en tuinaanleg, i.s.m. Jacqueline v/d Kloet.
Genomineerden categorie ‘Studie’
Nederland Veganland – Strootman Landschapsarchitecten
Stel iedereen eet plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand, wat zou dat voor ons land betekenen? Strootman Landschapsarchitecten onderzocht dit samen met de Universiteit Leiden. De Van Eesteren-Fluck en Van Lohuizen Stichting selecteerde het onderzoeksvoorstel uit een groot aantal inzendingen en financierde het. Centrale thema’s in het ontwerpende onderzoek zijn klimaatrechtvaardigheid en ruimtegebruik. Het is een denkoefening – geen plan. Het onderzoek laat zien dat minder vlees en zuivel veel oplevert. Namelijk meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid. Het ruimtevraagstuk, in Nederland zo pregnant, blijkt gekoppeld te zijn aan onze keuzes voor dieet en productiemethoden.
Natuurkrachtig Hart van de Stad Almere – ontwikkelvisie 2040 – PosadMaxwan en Felixx
In 2040 is de kern van Almere stedelijker, levendiger en groener. PosadMaxwan en Felixx heeft de ontwikkelvisie voor het Hart van de Stad gerealiseerd in opdracht van de gemeente. Verdichting wordt ingezet voor vergroening. De Nature Based Solutions-systematiek verbindt programmatische agenda’s met de ecologische basis van Almere. De bijzondere ligging rondom een groot open water, samen met een netwerk van singels en parken, creëert een uniek stadslandschap voor wonen, werken, leren en recreëren.
Burnt: a Tale of Three Fires – Jacob Saul Heydorn Gorski
Jacob Saul Heydorn Gorski onderzocht hoe het omarmen van natuurbranden de veerkracht kan herstellen en nieuwe culturele verbindingen kan creëren tussen een landschap en zijn bewoners. Het put uit de fascinatie voor landschap en vuur uit de kindertijd van de ontwerper en is geïnspireerd op een Nederlandse houding ten opzichte van een andere natuurlijke bedreiging: water. Het project richt zich op het bergstadje Red Feather Lakes in de Amerikaanse staat Colorado om de dominante verhalen over natuurbranden ter discussie te stellen en een nieuwe weg voorwaarts te bieden.
Genomineerden categorie 'Talent’
Water gedreven – een ademend rivierenlandschap – Rex van Beijsterveldt
Rex van Beijsterveldt is in 2023 afgestudeerd met het project Water gedreven – een ademend rivierenlandschap aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Zijn ontwerpend onderzoek pleit voor een radicale transitie in het Nederlandse rivierengebied, naar een grootschalig en intelligent watersysteem waarin overtollig regen- en rivierwater kan worden opgevangen en benut in perioden van droogte met als resultaat een ademend landschap dat geeft en neemt, aangedreven door een vernieuwde innovatieve watermachine. Rex is momenteel werkzaam bij DELVA Landscape Architecture & Urbanism.
Burnt: a Tale of Three Fires – Jacob Saul Heydorn Gorski
Jacob Saul Heydorn Gorski is in 2022 afgestudeerd met het project Burnt: a Tale of Three Fires aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Jacob is een Duits-Amerikaanse landschapsarchitect met een achtergrond in psychologie en kunstgeschiedenis. Hij is geïnteresseerd in de zintuigelijke en verhalen kracht van het landschap. Jacob werkt momenteel voor de gemeente Amsterdam.
Vervolg
In september gaat de jury de uitgevoerde ontwerpen bezoeken om de projecten met eigen ogen te bekijken en in gesprek te gaan met de ontwerpers. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het najaar (datum volgt) maken we de winnaars bekend.
Over de NVTL Awards
De NVTL Awards hebben als doel de tuin- en landschapsarchitectuur en ontwerp in de breedte te stimuleren, Nederlandse tuin- en landschapsarchitecten en ontwerpers erkenning te geven voor hun werk en talent een podium te bieden. De winnaars van de awards werken met hun ontwerpen, zowel op kleine als op grote schaal, bij aan het aanpakken van zowel nationale als internationale uitdagingen. Hierdoor leveren ze een substantiële bijdrage aan het maatschappelijke debat en geven ze een krachtige impuls aan de vooruitgang van het vakgebied. De NVTL Awards dienen als middel om positieve publiciteit te genereren voor zowel het vakgebied als voor de individuele ontwerpers en hun ontwerpen.
Tijdens het feest ter ere van ons 100-jarig jubileum in 2022 zijn de eerste NVTL Awards uitgereikt. Het uitreiken van de Awards is vanaf 2022 een jaarlijks event. De nominaties voor de eerste Awards zijn gekozen door het bestuur, zoals dat ook gebruikelijk was bij de NVTL-Trofee. Vanaf 2023 worden de Awards breder opgezet met zelf in te sturen projecten door de vakwereld en het aanstellen van een brede, jaarlijks wisselende vakjury.
In het verleden is, onregelmatig, de NVTL-Trofee uitgereikt aan “personen of instanties die een zeer speciale bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van het niveau van de beroepsuitoefening”.
De winnaars van de NVTL-Trofee waren: Stichting Nederland Nu als Ontwerp (1987), Ontwerpteam ‘Plan Ooievaar’ (1990), Stichting Artivisual Landscapes (1992), Bureau B+B (1997), Carla Oldenburger (2001), Harry Harsema (2005) en gemeente Apeldoorn (2008).
De winnaars van de NVTL Awards 2022.
De winnaars van de NVTL Awards 2023.
CATEGORIEËN
De NVTL Award ‘Uitgevoerd Landschapsontwerp’ wordt uitgereikt aan personen of instanties die een beeldbepalend en vernieuwend landschap hebben ontworpen. Het ontwerp draagt bij aan de professionalisering en uitoefening van het vakgebied landschapsarchitectuur.
Criteria
– Het ontwerp dient maximaal 5 jaar geleden uitgevoerd te zijn.
De NVTL Award ‘Uitgevoerd Tuinontwerp’ wordt uitgereikt aan personen of instanties die een beeldbepalende en vernieuwende tuin hebben ontworpen. Het ontwerp draagt bij aan de professionalisering en uitoefening van het vakgebied tuinarchitectuur.
Criteria
– Het ontwerp dient maximaal 5 jaar geleden uitgevoerd te zijn;
De NVTL Award ‘Studie’ wordt uitgereikt aan personen en instanties die in 2023 op een beeldbepalende manier een bijdrage hebben geleverd aan de verdere professionalisering en uitoefening van het vakgebied tuin- en landschapsarchitectuur en ontwerp. In aanmerking komt ontwerpend onderzoek, dat op visionaire manier een antwoord geeft op de grote uitdagingen waarvoor we staan.
Criteria
– De studie dient in 2023 gepubliceerd te zijn.
De NVTL Award ‘Talent’ wordt uitgereikt aan een persoon op basis van een onderscheidend portfolio en cv, bestaande uit ontwerpen en/of studies voor tuin en landschap. De Award heeft tot doel nieuw talent te stimuleren, vernieuwende perspectieven of inzichten te waarderen en aandacht te geven.
Criteria
– De persoon is maximaal 35 jaar oud of eigenaar van een start-up van maximaal 5 jaar oud;
– De toekenning is op persoonlijke titel aan de hand van cv + portfolio van maximaal 3 projecten die niet ouder zijn dan 5 jaar;
– Projecten die door de inzender onder de vlag van een bureau of instantie ontworpen zijn, moeten duidelijk zichtbaar aan de inzender kunnen worden toegeschreven. Er dient daarom bij de projecten vermeld te worden welke rol de inzender heeft gespeeld.
JURY
De jury voor de NVTL Awards bestaat uit onafhankelijke juryleden. De juryleden jureren slechts één editie. De jury is in 2024 als volgt samengesteld:
Johan Snel
Stijn van de Ven
Willemijn van Manen
Chantel van Beurden
Hanna Prinssen
Bertram de Rooij
Spelregels
- Er is een limiet aan het aantal inzendingen; maximaal 2 projecten per inzender.
- NVTL heeft het recht op eigen wijze gebruik te maken van en bekendheid te geven aan het voor NVTL Awards ingezonden materiaal, zonder dat hier een vergoeding of prestatie tegenover staat. Door akkoord te gaan met de spelregels wordt NVTL door de deelnemer gevrijwaard van eventuele aanspraken van derden (incl. auteursrechten e.d.).
- Projecten kunnen maar één keer worden ingezonden, ook als er meerdere ontwerpers aan hebben gewerkt.
- Over de uitslag en toekenning van de prijs kan niet worden gecorrespondeerd.
- De ingezonden documenten (PDF’s met tekst en foto’s) dienen voor zich te spreken en niet uit te nodigen voor verder onderzoek door de jury.
- In alle gevallen waarin deze spelregels niet wordt voorzien, beslist de jury.
DEELNAME
Tuin- en landschapsarchitecten en ontwerpers, ontwerpbureaus, ingenieursbureaus en overheden kunnen hun project(en) insturen. Uitgesloten van deelname in 2024 zijn projecten van de juryleden en hun eventuele bureaus.
Wat win je?
De NVTL Award bestaat uit een award en een publicatie in Blauwe Kamer.
De winnaar in de categorie ‘Talent’ wint daarnaast ook een tegoedbon van €800 voor een cursus bij Naturio, OntwerpAcademie, Ruyteninstituut of Ries Meertens, Coaching Creative Companies.
Kosten voor inzending
Voor NVTL-leden is deelname gratis. Voor niet NVTL-leden kost de deelname 100 euro, voor niet NVTL-leden jonger dan 30 jaar bedraagt het inschrijvingsgeld 50 euro.
Ben je nog geen lid, maar wil je wel lid worden voordat je jouw project(en) inzendt? Studenten zijn al vanaf €15,50 per jaar lid. Bekijk hier de mogelijke lidmaatschappen.
Tijdspad
– Deadline voor inzending: 15 mei 2024 18:00 uur
– Bekendmaking genomineerden: begin juli 2024
– Uitreiking: oktober/november 2024