100 jaar NVTL - NVTL

100 jaar NVTL

De Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) bestaat in op 16 mei 2022 precies 100 jaar. Om deze gelegenheid te vieren organiseren we t/m 16 mei 2023 een groot aantal evenementen onder het motto van 100 mijlpalen, 100 ontmoetingen en 100 visies.

De NVTL kijkt terug op een rijke geschiedenis, viert feest, deelt passie en kennis van het vakgebied, maar kijkt ook vooruit naar de volgende eeuw waarin de vakgemeenschap een belangrijke rol heeft in het leefbaar houden van Nederland door inzet van ontwerpkracht.

Volg al het nieuws rondom ons 100-jarig jubileum op deze pagina, op LinkedIn, Instagram en Vimeo.

Anno 1922

Op 16 mei 1922 werd de Bond van Nederlandse Tuinkunstenaars (B.N.T.) opgericht. Van de eerste algemene ledenvergadering in 1923 bestaat nog een foto (bron: Special Collections, Wageningen University & Research – Library), die zie je hierboven. Het bestuur gezeten en de leden staand achter de bestuurstafel. Aanwezig waren van links naar rechts staand: Tine Cool, J.W.M. Sluiter, Jo Bouwens, A.H. Haarsma van Oucoop, J.J. Denier van der Gon, Samuel Voorhoeve, Jan T.P. Bijhouwer, A.J. van Laren, G.A. Overdijkink, Dirk F. Tersteeg. Links naar rechts zittend: P. Westbroek, Leonard A. Springer, Hugo A.C. Poortman, H.F. Hartogh Heys van Zouteveen, Jacoba Hingst.

De NVTL is in 1983 ontstaan uit een fusie met de B.N.T. en de VTL (Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitektuur). Sinds de oprichting stimuleert de NVTL de vakontwikkeling van de tuin- en landschapsarchitectuur om een optimale bijdrage te kunnen leveren aan de inrichting en ontwikkeling van het landschap van Nederland en brengt opdrachtgevers en bureaus met elkaar èn met complementaire disciplines in contact. De NVTL is uitgegroeid tot ruim 600 leden, bestaande uit studenten, young professionals, reguliere leden, bureaus en gepensioneerden.

Anno 2022

Het jubileumjaar is begonnen en dat trappen we af met onderstaande video waarin 8 leden een vraag aan elkaar stellen.

Aan het woord zijn: Ben Kuipers (Voorzitter NVTL) > Rik de Visser (Vista) > Harry Harsema (Uitgeverij Blauwdruk) > Jan Janse (Staatsbosbeheer en NVTL) > Aviva Schulze (Gemeente Leiden) > David de Boer (Flux en Young NVTL) > Frans Maas (Emeritus professor Landschapsarchitectuur en oudste NVTL-lid) > Jannemarie de Jonge (Wing en CRa).

Jubileum agenda

[100 jaar] Algemene ledenvergadering (ALV) 2022

vr 3 juni 2022

[100 jaar] NVTL EEUWFEEST

vr 3 juni 2022

[100 jaar] NVTL & Boomkwekerij Ebben: Symposium ‘Waar kennis, kunst en groenbeleving samenkomen’

do 9 juni 2022

Nieuws

NVTL EEUWFEEST 3 juni – Aanmelden kan tot 26 mei

26 april 2022

NVTL bomenactie: Sponsor mee aan het bos van de toekomst!

14 april 2022

Ben Kuipers plant gummiboom in Belmonte Arboretum Wageningen

21 maart 2022

100 mijlpalen

De grote verbouwing van het 19e-eeuwse Nederland lag in de handen van de oprichters van de B.N.T. en de tuin- en landschapsarchitecten en ontwerpers die hen opvolgden. In de eerste decennia werden parken, landgoederen, plantsoenen en tuinen gerealiseerd voor verschillende doelen. Na de oorlog werd onder het mom van ‘nooit meer honger’ nagenoeg 85% van Nederland heringericht door ruilverkavelingen en landinrichtingsprojecten, bijgestaan door tuin- en landschapsarchitecten.

Bij alle grote ruimtelijke opgaven, van Zuiderzeewerken en de Deltawerken en van stadsvernieuwing tot Vinex projecten speelden landschapsarchitecten een belangrijke rol. Een eeuw vol met hoogtepunten om met trots op terug te kijken. In 2022 maken we deze hoogtepunten met elkaar inzichtelijk in een visualisatie van 100 mijlpalen. Binnenkort kun je een mijlpaal insturen via deze pagina.

100 ontmoetingen

In de vorm van een event estafette organiseert NVTL met (aspirant)leden, bureauleden, partners, overheden, (onderwijs)instellingen en natuurorganisaties 100 ontmoetingen die plaatsvinden in verschillende regio’s. Van kennissessie tot speeddate en van symposium tot filmavond.

Meld jouw event aan

De NVTL bomenactie ‘Het bos van de toekomst’ in het najaar, een groots tuinfeest in de late lente, de feestelijk presentatie van de 100 mijlpalen in de herfst en een verrassing in de winter staan vast op onze estafette kalender.

100 visies

In welk land willen we straks wonen? Landschapsarchitecten hebben een grote rol bij het aangaan van de grote opgaven waar de wereld voor staat: klimaatcrisis, landbouwtransitie, energie-transitie, woningbouwopgave, biodiversiteit herstellen etc. We kijken 100 jaar vooruit en ontwerpen aan het Nederland van 2122. Op basis van reeds ontwikkelde en nog te ontwikkelen materiaal verzamelt de NVTL een waaier aan plannen, perspectieven, visies en vergezichten. Tijdens de BNSP/NVTL-dag in juli 2022 gaan we hierover in discussie en onderzoeken we de samenwerking met andere ruimtelijke disciplines. Deze dag is tevens de aanloop naar een ‘ontwerpmarathon’, waarin als cadeau aan NL plannen voor NL 2122 worden aangeboden.

ACTIES

Sponsor mee aan het bos van de toekomst

We willen als vakgemeenschap rekenschap geven van onze bijdrage aan de best denkbare toekomst voor het Nederlandse landschap. Samen met jullie planten we een bos aan voor de toekomst waar toekomstige generaties en onze kinderen van kunnen genieten.

We roepen dan ook alle leden en relaties van onze leden op bomen te sponsoren voor dit bos. Lever jij ook een bijdrage voor het bos van de toekomst?

Sponsor mee

Speciaal jubileum tarief

Ben jij nog geen NVTL-lid? Meld je dan aan, want de eerste 100 nieuwe reguliere of bureau leden krijgen 50% korting op de contributie van het eerste jaar. Bekijk de voordelen van een NVTL-lidmaatschap en lees meer over het jubileum tarief.

Meer informatie