Op het terrein van De Kleine Aarde vond op 14 maart de eerste NVTL-bijeenkomst plaats rond het jaarthema ‘Anders Kijken’. Sleutelwoord van die eerste bijeenkomst: verwondering. Landschapsarchitect en filosoof Paul Roncken zette uiteen wat ontwerpen aan een symbiotisch landschap inhoudt voor ontwerpers en schetste de relatie tot de huidige opgaven. Architect Lydia Fraaije belichtte hoe biomimicry mens, natuur en techniek in de gebouwde omgeving dichter bij elkaar brengt. Op deze bijeenkomst staat de vraag centraal: wat kunnen we leren van de cellulaire opbouw van de natuur voor het ontwerp van stad en landschap?”. Klik hier voor een indruk van de bijeenkomst.
Anders kijken: Hoe geven we vorm aan een symbiotisch landschap?
‘Anders kijken: hoe geven we vorm aan een symbiotisch landschap?’
Dit thema, dat de NVTL heeft omarmd vanaf 2024, nodigt ons uit tot een diepere verbinding met onze omgeving volgens het idee van het Symbioceen. Het Symbioceen, geïntroduceerd door de Australische milieufilosoof Glenn Albrecht, vertegenwoordigt een tijdperk waarin mens, natuur en technologie zich ontwikkelen in wederkerigheid.
Ga mee op ontdekkingsreis op deze pagina en in het veld.
Te midden van bijeenkomsten en activiteiten dagen we leden uit om anders te kijken naar de wereld om ons heen, vorm te geven aan en zich te verhouden tot een symbiotisch landschap. Het thema is opgebouwd aan de hand van vier perspectieven: 1#Verwondering 2#Herontdekking 3#Wederkerigheid 4#Verweving. Samen met Young NVTL, leden en professionals buiten het vakgebied wisselen we kennis, ideeën en methodieken uit om zo nieuwe symbiotische relaties te creëren.
Inspiratiecarrousel
Deze inspiratiebank is tot stand gekomen in samenwerking met onze leden en wordt continu aangevuld met bronnen passend bij het thema ‘Anders kijken: hoe geven we vorm aan een symbiotisch landschap?’ Van interviews met experts tot best practices en van boeken en video’s tot recente onderzoeksresultaten.
Draag bij met inspirerende bronnen
Heb jij tips, interessante inzichten of inspirerende bronnen die niet mogen ontbreken? Stuur je bron op via info@nvtl.nl.
Verrijk jezelf en inspireer anderen!
VPRO Tegenlicht: Zo bouw je een radicaal andere stad volgens Julia Watson
De grote problemen van nu kun je pas aanpakken als je ziet dat alles verbonden is
Manifest voor het experiment 2023
Symposium de groene voorouder (natuurcollege)
Klimaatfilosofen
Tijdschrift SeeAllThis
Tentoonstelling over Louis Le Roy in Museum Heerenveen
Boek Lo—TEK. Design by Radical Indigenism
Boek Rewilding
Wind, water, vuur en aarde. Leren van de krachten van de natuur
Hoe veranderen we onze verhouding tot de natuur?
VRPO Tegenlicht: Welkom in het symbioceen
Lydia Fraaije over Biomimicry
De symbiotische stad door Marian Stuiver
TED Talk: Who do we think we are? Attitudes to nature and our future
The Mushroom at the End of the World
LE ROY TUIN – ECOKATHEDRAAL
Het verweven leven
Jaarkalender 2024
In 2024 is een serie bijzondere evenementen georganiseerd binnen het thema.
Op het Overijsselse landgoed Het Lankheet is water van oudsher een verbindend element. Tegenwoordig vertolkt dat water er ook nieuwe (klimaat)functies. Het waterzuiveringspark dat Strootman Landschapsarchitecten twintig jaar geleden voor Het Lankheet ontwierp maakt deel uit van dat nieuwe watergebruik. De NVTL bezocht het landgoed op 27 juni voor een walk & talk. Thema van de bijeenkomst: herontdekking. Op Het Lankheet heeft dat herontdekken te maken met nieuwe functies voor het water, maar ook met het sluiten van kringlopen en het organiseren van het landgoed als een BV – met het historisch landschap als sturende factor. Klik hier voor meer informatie over de bijeenkomst. Of beluister de podcast.
Wat moet nu, wat kan straks en wat komt later, bij de grote opgaven? Die vraag stond op 4 juli centraal op de Dag van de Ontwerpkracht van Platform Ontwerp NL in de Tilburgse LocHal. Bij die vraag naar dat nu, straks of later ging het opvallend vaak over water. De masterclass ‘Anders kijken: vanuit een ander perspectief vormgeven’ van NVTL Young was gekoppeld aan een concreet project van Studio Inscape: de Hoogwateraanpak Brabant-Oost. In de masterclass stond de symbiotische relatie tussen natuur, mens en techniek centraal; welke ‘stem’ heeft het ecosysteem bij ruimtelijke vraagstukken en ruimtelijke kwaliteit? Naast Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten) traden Willie Vogel en Eileen Stornebrink van Studio Inscape als moderatoren op. Lees hier meer over de masterclass.
In het terrassenlandschap van de Maas tussen Broekhuizen en Wanssum ligt sinds 2019 Maaspark Ooijen-Wanssum. Het 540 hectare grote natuurpark borgt de waterveiligheid, maar verbeterde ook de leefbaarheid in de kern Wanssum en geeft ruimte aan landbouw en toerisme. In het integrale ontwerp was het water sturend en vertolken twee nieuwe dijktypen, ontwikkeld door het consortium Mooder Maas met o.a. H+N+S landschapsarchitecten en Trafique, een cruciale rol. Op 4 oktober organiseerde de NVTL i.s.m. H+N+S landschapsarchitecten twee lezingen over het Maaspark en een fietstocht door het gebied. Bekijk hier een indruk van de dag. Of luister de podcast.
Op aterdag 16 november 2024 en 21 januari gingen enthousiaste leden aan de slag met het eeuwenoude ambacht van heggenvlechten in Oosterwold, Almere. Onder leiding van Lex Roeleveld (Heg en Landschap), Lucie Cowles (eigenaar The Natural Path), Martijn Schippers (Behoud Groen Erfgoed Harmelen) en Ilse Zuidinga (medewerker NVTL) leerden de deelnemers hoe ze een soortenrijke heg konden vlechten. De cursus richtte zich zowel op de techniek als op de ecologische waarde van het vlechten van heggen. Daarbij werden hazelaar staken en binders gebruikt om een stevige en esthetisch aantrekkelijke barrière te creëren. Luister hier de podcast!